onsdag 25 oktober 2017

Bakpotatis med skagenröra

När man är hemma själv får man passa på att äta sånt som inte passar alla i familjen. Jag gjorde det lätt för mig ikväll och bakade potatisen i mikron, men godast blir det ändå om man gör den i ugn.


Det här behöver du till 2 portioner:
1 liten röd lök
300 g skalade räkor (gärna handskalade)
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1/2 tsk citronpeppar & eventuellt salt
färsk dill
2 bakpotatisar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225℃ om du ska baka dem i ugn. Skölj potatisarna och stick några hål i dem.
Baka potatisarna mitt i ugnen i 50 minuter.
Om du bakar dem i mikron så lägger du dem på en tallrik och bakar potatisarna på högsta effekt i 10 minuter. Vänd sedan på potatisarna och kör dem i 5-10 minuter till. Testa potatisarna med provsticka för att se att de är klara.
Under tiden potatisarna bakas gör du i ordning skagenröran. Hacka rödlöken och lägg ner i en skål eller bunke. Tillsätt räkor, crème fraiche, majonnäs och kryddorna och smaka av.
Servera bakpotatis med skagenröra och sallad.

tisdag 24 oktober 2017

Baconpasta och svamprensning

Idag fick jag stå över matlagandet och istället rensa svamp. Min sambo har tröttnat lite på allt svamprensande och erbjöd sig därför att laga maten själv om jag rensade. Han pysslade ute i köket ganska länge för att svänga ihop en baconpasta, vet inte om det var för att hålla sig borta från svamparna, men gott blev det också. Det är inte så exakta mått, men på ett ungefär vad han hade i såsen. ☺

Paus i svamprensandet.


Det här behöver du till 4 portioner:

1 gul lök
2 frp bacon (á 140 g)
1 liten burk champinjoner
2 dl crème fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
1-2 msk Maizena redning
Peppar och eventuellt salt

Gör så här:

Hacka löken och strimla baconet i mindre bitar. Börja med att steka baconet i en stekpanna och tillsätt efter en stund den hackade löken och champinjonerna. Låt fräsa tills baconet fått fin färg och tillsätt sedan crème fraiche och matlagningsgrädde. Smaka av och peppra och salta eventuellt såsen. Tillsätt redningen och låt såsen puttra en stund. 
Servera med pasta och riven parmesan och sallad.

torsdag 19 oktober 2017

Chokladtårta med kola och popcorn

Ännu en tårta med popcorn... ja så blir det ibland. För ett par veckor sen bjöd jag på den här tårtan på mitt jobb. En mastig, men saftig och smarrig tårta som blev en hit. Nästa gång tror jag nog att jag ska testa göra lite extra karamelliserade popcorn och hacka ner lite och lägga i ett utav mellanlagren för lite extra crunch, så testa gärna det. Man kan variera med att ha i nötter eller banan och likadant med dekorationen. Varför inte dekorera med något fint godis eller färska hallon.


Det här behöver du till ca 12 bitar:

Smör och ströbröd
3,75 dl vetemjöl
3,75 dl strösocker
2 dl kakao
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 ägg
3 dl mjölk
1 dl rapsolja

1 burk karamelliserad mjölk (Dulce de leche)

Karamelliserade popcorn

6 msk strösocker
3 msk vatten
6 dl poppade saltade popcorn

Chokladganache

300 g mjölkchoklad
2,5 dl vispgrädde
2 msk smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 170℃ och smörj och bröa en springform med löstagbar kant. Jag använde en form på 24 cm. 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke och tillsätt mjölken och oljan. Blanda äggblandningen med de torra ingredienserna till en slät smet utan klumpar.




Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter.

Under tiden kakan gräddas gör du i ordning de karamelliserade popcornen. Förbered en plåt med bakplåtspapper på, för där ska du senare breda ut popcornen och då har man rätt bråttom. Häll sockret och vattnet i en större kastrull (popcornen ska få plats också) och koka under konstant uppsikt till en karamell. När karamellen har börjat tjockna och börjar ändra färg till en ljust gyllene färg stänger du av plattan och  tillsätter popcornen. Blanda snabbt runt dem och häll ut popcornen på bakplåtspappret. Försök separera popcornen så gott det går innan de stelnar. Det går bra att bryta isär de sista även när de har stelnat.


Kolla med provsticka att kakan är genomgräddad innan du tar ut den ur ugnen. Låt sedan kakan svalna i några minuter i formen innan du vänder upp kakan på ett fat eller skärbräda, så den får stå och svalna upp och ner. När kakan har svalnat delar du den i tre jämntjocka bottnar.




Gör i ordning ganachen som ska vara ett av lagren i tårtan och bredas runt tårtan.
Hacka chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden i en kastrull. När grädden kokat upp drar du kastrullen från plattan och tillsätter den hackade chokladen. Rör om tills all choklad har smält. Låt ganachen stå kallt en stund så den börjar tjockna tills sig. Tillsätt sedan smöret och blanda. Eventuellt behöver den stå kallt en stund till om den inte är tillräckligt tjock för bredas runt tårtan.

Placera den första botten på ett tårtfat. Öppna burken med karamelliserad mjölk och blanda den lite. Bred ut den karamelliserade mjölken på den första botten. Lägg på den andra botten och bred ett lager att ganache över den. Lägg på den sista botten och garnera hela tårtan med resten av ganachen.
Dekorera med popcornen precis innan servering.
Tårtan håller sig fint i kylen i flera dagar, men popcornen är godast om man lägger på de vid servering.


måndag 16 oktober 2017

Räksallad

Idag var vi på kalas för min mamma som fyllde år idag, så det blev ingen matlagning här hemma ikväll. Hon bjöd på ett gäng olika pajer och det var lika gott som alltid. Jag tänkte ändå lämna ett tips på en snabbfixad middag som vi käkade härom veckan. Du kan självklart välja de grönsaker du har hemma i kylen. Det här blev en enklare variant, men ändå så god.


Salladen:

Kokt pasta som blandas med pesto och lite olivolja
Handskalade räkor och gärna en massa
Kokta ägg i klyftor
Machésallad
Gurka
Tomat
Citronskivor


Dressingen:

2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 msk citronsaft
1 msk chilisås
salt och peppar
eventuellt några stänk tabasco

Blanda ihop alla ingredienser till dressingen. Man kan tillsätta lite tabasco om man vill ha lite mer sting i såsen.  Lägg ihop salladen på ett stort fat och servera med dressingen.

torsdag 12 oktober 2017

Kycklinggratäng med curry

Ikväll firade vi en tidig födelsedag, så då blev det en mysig middag på Pinchos här i Västerås med familjen. Tidigare i veckan gjorde jag den här kycklinggratängen med curry. Jag lagar inte mat så ofta med vanlig gul indisk curry, men jag tänkte variera mig lite och blev riktigt nöjd med resultatet. Definitivt något jag tänker laga igen. Älskar för övrigt de nya tallrikarna från Indiska som jag fick i födelsedagspresent av min kära syster med familj.



Det här behöver du till 4 portioner:

2 msk smör
700 g kycklingfilé
Currysalt

1 msk smör
1 1/2 msk curry
1 tsk gurkmeja
5 dl matlagningsgrädde
3 msk chilisås
1 hönsbuljongtärning
1 msk Maizena redning
1/2 ask körsbärstomater

2 dl okokt ris

Gör så här:

Sätt ugnen på 200℃.
Putsa kycklingfiléerna och dela dem sedan i ett par bitar. Krydda kycklingen med currysalt eller vanlig curry och salt om du inte hittar currysaltet. 😊 Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn kycklingfilén så att den får en fin yta. Den behöver inte vara genomstekt i och med att den ska in i ugnen också.

Under tiden kycklingen steks kan du påbörja såsen. Hetta upp smöret i en tjockbottnad kastrull och tillsätt curry och gurkmeja och låt kryddorna fräsa i smöret en stund. Tillsätt sedan grädde, chilisås, smulad buljongtärning och redningen och låt såsen koka ihop under omrörning. Smaka av och tillsätt eventuellt salt och peppar.

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform och häll såsen över kycklingen. Skölj och halvera körsbärstomaterna och strö dem över kycklingen och såsen. Sätt in formen i ugnen och gratinera i ca 20 minuter. Koka riset under tiden kycklingen är i ugnen.

Servera med kokt ris och sallad.







måndag 9 oktober 2017

Lisens smörgåstårta

Ikväll ska jag fixa ihop en Kycklinggratäng till middag, så jag återkommer med recept på den. Förra helgen på kalaset serverade vi smörgåstårtor så jag tänkte dela med mig av receptet på den andra tårtan vi gjorde. Det är en jättegod smörgåstårta med tonfisk och räkor, som jag gjort många gånger. Ett recept som jag fått från min kompis Lisen, tack till dig och din mor. Det är en enkel smörgåstårta som går relativt snabbt att göra i och med att det bara är en fyllning.



Det här behöver du till ca 10 bitar:

1 frp polarkaka
300 g majonnäs
3 dl vispgrädde
2 burkar tonfisk i vatten
2 hårdkokta ägg
1 rödlök
2 knippe dill
salt och peppar

Garnering:
4 st hårdkokta ägg
500 g handskalade räkor i lag
1 citron
1 burk rom
1 gurka
1 rödlök
1-2 krukor dill

Gör så här


Dag 1:
Vi börjar med grundröran som används både till fyllningen och till dekoreringen. Vispa grädden och blanda den med majonnäs och krydda sedan med salt och peppar. Häll över 1/3 av röran i en separat bunke med lock och ställ in i kylen över natten. Den delen ska användas till att dekorera tårtan.

Blanda resterande 2/3 av röran med avrunnen tonfisk, hackade kokta ägg, finhackad rödlök och hackad dill.

En förpackning med polarkaka innehåller 3 st runda kakor om man viker ut dem utan att dra isär dem.
Så vik ut den första rundeln av bröd och placera på det tårtfat eller bricka du ska servera tårtan på. Lägg på 1/2 av fyllningen och bred ut över brödet. Placera nästa rundel av bröd ovanpå. Jag placerar skarven där man viker ut brödet omlott så att de inte hamnar på samma ställe, för att tårtan ska hålla ihop bättre. Lägg på resten av tonfiskfyllningen och bred ut över brödet. Placera sedan den sista rundeln av bröd ovanpå. Nu är tårtan färdig för idag, så plasta in den och förvara i kylskåp till morgondagen då du ska garnera tårtan inför servering.

Dag 2:
Skiva äggen i en äggskivare och låt räkorna rinna av i ett durkslag. Skölj gurkan och skiva den längs med gurkan, gärna med mandolin eller osthyvel. Skivorna ska vara ganska tunna och medgörliga. 😊 Finhacka rödlöken och skölj och skiva citronen.
Ta sedan fram tårtan från kylen och bred majonnäs- och gräddblandningen runt hela tårtan. Garnera sedan med alla ingredienser till garneringen. På bilden ser du ett förslag på hur man kan garnera. Om man gör som jag gjorde och lägger dill runt hela tårtan så går det åt en hel del, så jag använde nog nästan två krukor dill. Vi valde att servera rommen på sidan, då inte alla äter det, men vanligtvis brukar jag lägga den på tårtan.

Ät och njut!



måndag 2 oktober 2017

Kolakladdkaka med popcorn

Här kommer receptet på efterrätten vi serverade till kalaset i helgen. Det var en riktigt smarrig, kletig och helt underbart god kladdkaka, i alla fall för en chokladälskare som jag och många andra.


Det här behöver du till en tårta för ca 10 portioner:

225 g smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 dl ljust muscovadosocker
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg


3 dl minimarshmallows
1 burk karamelliserad mjölk

Chokladganachen:
300 g mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde

Karamelliserade popcorn:
4 msk strösocker
2 msk vatten
4 dl saltade poppade popcorn

Gör så här:

Sätt ugnen på 175℃.
Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som är ca 24 cm och klipp bort överflödigt papper. Smöra sedan kanterna och sikta vaniljsocker över de smörade kanterna. 

Smält smöret i en kastrull. Blanda under tiden ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Häll det smälta smöret över de torra ingredienserna och blanda ihop. Tillsätt sedan äggen och blanda tills du får en fin blank smet.

Häll ned smeten i formen och grädda kakan i ugnen i 14 minuter. Efter 14 minuter häller du på marshmallowsen i ett jämnt lager över kakan och gräddar ytterligare 5 minuter tills marshmallowsen har smält ihop.

Ta ut kakan och låt svalna i formen en liten stund innan du brer ut den karamelliserade mjölken över kakan. Låt stå och svalna medan du gör i ordning ganachen.

Hacka chokladen i mindre bitar och koka upp grädden. När grädden har kokat upp häller du grädden över chokladen och rör om tills all choklad har smält. Häll ganachen över kakan medan den fortfarande är kvar i formen. Om ganachen känns lite rinnig kan du låta den svalna lite först. Ställ sedan i kakan i kylen och låt kallna helt i några timmar.

Under tiden kan du göra i ordning popcornen som ska läggas på kakan innan servering. Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt karamellen stå och puttra och rör om och vakta den hela tiden. Karamellen är klar när den börjar ändra färg till en ljus gyllengul färg. 
Häll då i popcornen i karamellen och rör om snabbt och fördela ut popcornen på plåten med bakplåtspappret. Försök separera popcornen så gått det går innan den stelnat helt. Du kan även bryta isär dem i efterhand, då den stelnar ganska snabbt.

Garnera kladdkakan med popcornen och servera med en klick grädde eller glass.

söndag 1 oktober 2017

Smörgåstårta med rostbiff

Igår hade vi kalas här hemma för mig och Thea och vi bjöd på två olika smörgåstårtor. Den här med rostbiff och en med tonfisk och räkor som det också kommer komma recept på. Det här var första gången jag gjorde en klassisk smörgåstårta, så det var lite nervöst att inte veta om det skulle bli bra. Den blev supergod och det var inte så svårt som jag trott. Jag gjorde fyllningarna och byggde upp tårtan utan garneringen i fredags, alltså dagen innan den skulle ätas så fyllningen och brödet får gotta ihop sig lite.



Det här behöver du till ca 15 portioner:

Fyllning 1:

500 g bredbar leverpastej
1 dl gräddfil
1 dl vispgrädde
1 dl majonnäs
1 dl bostongurka
salt och peppar

Fyllning 2:

500 g cocktailfrukter avrunnen vikt
3 tsk dijonsenap
2 dl majonnäs
2 dl vispgrädde (vispas)
salt och peppar

Fyllning 3:

150 g rökt skinka
1 röd lök
3 dl gräddfil
3 dl majonnäs
3 msk persilja
salt och peppar

1,8 kg landgångsbröd (jag använde ljust)

Garnering:

4 dl creme fraiche
4 dl majonnäs
salt och peppar
Hackad dill

700 g grillad rostbiff
1 burk inlagda mandariner
1/2 honungsmelon
1/2 påse machesallad (ca 30 g)
400 g brieost
ca 8 skivor rökt skinka

Gör så här:

Dag 1:
Fyllning 1: Det är bara att blanda ihop alla ingredienser.

Fyllning 2: Låt frukterna rinna av i en sil eller durkslag. Vispa grädden och blanda försiktigt med majonnäsen. Blanda sedan ihop gräddblandningen med frukt, senap och kryddorna.

Fyllning 3: Strimla skinkan i ganska små bitar och hacka löken. Hacka persiljan om du använder färsk. Rör ihop alla ingredienser.

När fyllningarna nu är färdiga är det dags att kantskära brödet. Försöka mäta upp, utifrån vilket fat eller bricka tårtan ska serveras på, hur stora och hur många brödbitar du behöver och skär sedan brödet.
Placera det första lagret med bröd och bred på den första fyllningen. Lägg sedan på nästa lager bröd och den andra fyllningen och upprepa med sista lagret. Plasta in tårtan och ställ kallt under natten.

Dag 2:
Blanda ihop creme fraiche och majonnäs och smaksätt med hackad dill, salt och peppar.
Bred röran runt smörgåstårtan så att det täcker hela tårtan. Sen kan man garnera tårtan lite som man vill, men jag valde att klä in hela tårtan med rostbiff och sedan garnera ovansidan med frukt, sallad, osten och skinkrullar.

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...