En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och regnigt idag, vilket är perfekt bakväder.
Jag delar idag med mig av mitt recept på klassiska bullar där man själv väljer fyllning, kanel eller vanilj om det är någon av er som känner för att baka lite bullar idag. Jag har hållit mig till samma recept i alla år och det kommer från början från något mjölpaket skulle jag tro. För dig som gillar kardemumma finns de måtten med i receptet nedan, men jag använder aldrig kardemumma varken i degen eller fyllningen bara för att jag inte är så förtjust. 🙊
Det här behöver du:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1-1,5 dl strösocker
ev 2 tsk stötta kardemummakärnor
ca 1,5 liter vetemjöl
Fyllning:
50-75 g rumsvarmt smör
0,5-1 dl strösocker
ev 2 tsk stötta kardemummakärnor
2 tsk malen kanel eller vaniljsocker
Pensling & garnering:
1 ägg
Pärlsocker eller mandelspån
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Låt mjölkblandningen bli 37℃, använd gärna en termometer. Smula ned jästen i en bunke och häll sedan på lite av mjölkblandningen och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt sedan resten av mjölkblandningen, salt, socker och ev kardemumman. Tillsätt sedan ca 1 liter av mjölet och arbeta till en smidig deg för hand i 8 minuter eller i maskin i 4 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl om om degen känns för lös, men spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt med en handduk eller plastfolie i 30 minuter.
Nu bör degen ha växt till minst dubbel storlek och då är det dags att baka ut den. Arbeta först ned den lite i bunken och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel. Pensla eller bred ut smöret på båda degbitarna. Strö sedan ut socker över vardera del och sikta över kanel eller vaniljsocker i ett jämnt lager. Rulla ihop rektangeln från långsidan och skär varje rulle i ca 24 bitar. Ställ bullarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt eller direkt på bakplåtspapper på en plåt. Låt dem jäsa övertäckta med handduk i 30 minuter.
Knäck ägget i en liten skål eller mugg och vispa upp det med en gaffel tills det är ordentligt blandat. Pensla sedan bullarna med ägget och strö över pärlsocker eller mandelspån.
Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 250℃ i 5-8 minuter beroende på ugn. När bullarna har fått en fin gyllene färg tar du ut dem ur ugnen och låter dem svalna på galler.
Om bullarna inte ska ätas samma dag så fryser jag alltid in dem och tar fram dem strax innan servering för att behålla färskheten och för lite extra känsla av nybakat så kan man då värma dem snabbt i mikron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar