måndag 9 oktober 2017

Lisens smörgåstårta

Ikväll ska jag fixa ihop en Kycklinggratäng till middag, så jag återkommer med recept på den. Förra helgen på kalaset serverade vi smörgåstårtor så jag tänkte dela med mig av receptet på den andra tårtan vi gjorde. Det är en jättegod smörgåstårta med tonfisk och räkor, som jag gjort många gånger. Ett recept som jag fått från min kompis Lisen, tack till dig och din mor. Det är en enkel smörgåstårta som går relativt snabbt att göra i och med att det bara är en fyllning.



Det här behöver du till ca 10 bitar:

1 frp polarkaka
300 g majonnäs
3 dl vispgrädde
2 burkar tonfisk i vatten
2 hårdkokta ägg
1 rödlök
2 knippe dill
salt och peppar

Garnering:
4 st hårdkokta ägg
500 g handskalade räkor i lag
1 citron
1 burk rom
1 gurka
1 rödlök
1-2 krukor dill

Gör så här


Dag 1:
Vi börjar med grundröran som används både till fyllningen och till dekoreringen. Vispa grädden och blanda den med majonnäs och krydda sedan med salt och peppar. Häll över 1/3 av röran i en separat bunke med lock och ställ in i kylen över natten. Den delen ska användas till att dekorera tårtan.

Blanda resterande 2/3 av röran med avrunnen tonfisk, hackade kokta ägg, finhackad rödlök och hackad dill.

En förpackning med polarkaka innehåller 3 st runda kakor om man viker ut dem utan att dra isär dem.
Så vik ut den första rundeln av bröd och placera på det tårtfat eller bricka du ska servera tårtan på. Lägg på 1/2 av fyllningen och bred ut över brödet. Placera nästa rundel av bröd ovanpå. Jag placerar skarven där man viker ut brödet omlott så att de inte hamnar på samma ställe, för att tårtan ska hålla ihop bättre. Lägg på resten av tonfiskfyllningen och bred ut över brödet. Placera sedan den sista rundeln av bröd ovanpå. Nu är tårtan färdig för idag, så plasta in den och förvara i kylskåp till morgondagen då du ska garnera tårtan inför servering.

Dag 2:
Skiva äggen i en äggskivare och låt räkorna rinna av i ett durkslag. Skölj gurkan och skiva den längs med gurkan, gärna med mandolin eller osthyvel. Skivorna ska vara ganska tunna och medgörliga. 😊 Finhacka rödlöken och skölj och skiva citronen.
Ta sedan fram tårtan från kylen och bred majonnäs- och gräddblandningen runt hela tårtan. Garnera sedan med alla ingredienser till garneringen. På bilden ser du ett förslag på hur man kan garnera. Om man gör som jag gjorde och lägger dill runt hela tårtan så går det åt en hel del, så jag använde nog nästan två krukor dill. Vi valde att servera rommen på sidan, då inte alla äter det, men vanligtvis brukar jag lägga den på tårtan.

Ät och njut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...