måndag 2 oktober 2017

Kolakladdkaka med popcorn

Här kommer receptet på efterrätten vi serverade till kalaset i helgen. Det var en riktigt smarrig, kletig och helt underbart god kladdkaka, i alla fall för en chokladälskare som jag och många andra.


Det här behöver du till en tårta för ca 10 portioner:

225 g smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 dl ljust muscovadosocker
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg


3 dl minimarshmallows
1 burk karamelliserad mjölk

Chokladganachen:
300 g mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde

Karamelliserade popcorn:
4 msk strösocker
2 msk vatten
4 dl saltade poppade popcorn

Gör så här:

Sätt ugnen på 175℃.
Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som är ca 24 cm och klipp bort överflödigt papper. Smöra sedan kanterna och sikta vaniljsocker över de smörade kanterna. 

Smält smöret i en kastrull. Blanda under tiden ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Häll det smälta smöret över de torra ingredienserna och blanda ihop. Tillsätt sedan äggen och blanda tills du får en fin blank smet.

Häll ned smeten i formen och grädda kakan i ugnen i 14 minuter. Efter 14 minuter häller du på marshmallowsen i ett jämnt lager över kakan och gräddar ytterligare 5 minuter tills marshmallowsen har smält ihop.

Ta ut kakan och låt svalna i formen en liten stund innan du brer ut den karamelliserade mjölken över kakan. Låt stå och svalna medan du gör i ordning ganachen.

Hacka chokladen i mindre bitar och koka upp grädden. När grädden har kokat upp häller du grädden över chokladen och rör om tills all choklad har smält. Häll ganachen över kakan medan den fortfarande är kvar i formen. Om ganachen känns lite rinnig kan du låta den svalna lite först. Ställ sedan i kakan i kylen och låt kallna helt i några timmar.

Under tiden kan du göra i ordning popcornen som ska läggas på kakan innan servering. Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt karamellen stå och puttra och rör om och vakta den hela tiden. Karamellen är klar när den börjar ändra färg till en ljus gyllengul färg. 
Häll då i popcornen i karamellen och rör om snabbt och fördela ut popcornen på plåten med bakplåtspappret. Försök separera popcornen så gått det går innan den stelnat helt. Du kan även bryta isär dem i efterhand, då den stelnar ganska snabbt.

Garnera kladdkakan med popcornen och servera med en klick grädde eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...