söndag 1 oktober 2017

Smörgåstårta med rostbiff

Igår hade vi kalas här hemma för mig och Thea och vi bjöd på två olika smörgåstårtor. Den här med rostbiff och en med tonfisk och räkor som det också kommer komma recept på. Det här var första gången jag gjorde en klassisk smörgåstårta, så det var lite nervöst att inte veta om det skulle bli bra. Den blev supergod och det var inte så svårt som jag trott. Jag gjorde fyllningarna och byggde upp tårtan utan garneringen i fredags, alltså dagen innan den skulle ätas så fyllningen och brödet får gotta ihop sig lite.



Det här behöver du till ca 15 portioner:

Fyllning 1:

500 g bredbar leverpastej
1 dl gräddfil
1 dl vispgrädde
1 dl majonnäs
1 dl bostongurka
salt och peppar

Fyllning 2:

500 g cocktailfrukter avrunnen vikt
3 tsk dijonsenap
2 dl majonnäs
2 dl vispgrädde (vispas)
salt och peppar

Fyllning 3:

150 g rökt skinka
1 röd lök
3 dl gräddfil
3 dl majonnäs
3 msk persilja
salt och peppar

1,8 kg landgångsbröd (jag använde ljust)

Garnering:

4 dl creme fraiche
4 dl majonnäs
salt och peppar
Hackad dill

700 g grillad rostbiff
1 burk inlagda mandariner
1/2 honungsmelon
1/2 påse machesallad (ca 30 g)
400 g brieost
ca 8 skivor rökt skinka

Gör så här:

Dag 1:
Fyllning 1: Det är bara att blanda ihop alla ingredienser.

Fyllning 2: Låt frukterna rinna av i en sil eller durkslag. Vispa grädden och blanda försiktigt med majonnäsen. Blanda sedan ihop gräddblandningen med frukt, senap och kryddorna.

Fyllning 3: Strimla skinkan i ganska små bitar och hacka löken. Hacka persiljan om du använder färsk. Rör ihop alla ingredienser.

När fyllningarna nu är färdiga är det dags att kantskära brödet. Försöka mäta upp, utifrån vilket fat eller bricka tårtan ska serveras på, hur stora och hur många brödbitar du behöver och skär sedan brödet.
Placera det första lagret med bröd och bred på den första fyllningen. Lägg sedan på nästa lager bröd och den andra fyllningen och upprepa med sista lagret. Plasta in tårtan och ställ kallt under natten.

Dag 2:
Blanda ihop creme fraiche och majonnäs och smaksätt med hackad dill, salt och peppar.
Bred röran runt smörgåstårtan så att det täcker hela tårtan. Sen kan man garnera tårtan lite som man vill, men jag valde att klä in hela tårtan med rostbiff och sedan garnera ovansidan med frukt, sallad, osten och skinkrullar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...