måndag 5 februari 2018

Hel kyckling med mangorajasås

Igår testade vi för första gången att göra hel kyckling i vår Philips Airfryer XL. Det funkade super och går mycket snabbare än i ugn. Aifryern blir varm på bara några minuter och tillagningstiden är bara 30-40 minuter istället för ca 1 timme som det tar i vanlig ugn. Sen valde vi ju i och för sig att göra även potatisen i Airfryern så den totala tiden blev lite längre med två kycklingar och potatisen, men vi hade ingen brådska den här gången. Jag tycker att potatisen blir mycket godare i Airfryern än i ugn, krispigare och finare färg, nästan som friterat men utan den där friterat-smaken man får från oljan. Som namnet avslöjar så använder Philips Airfryern sig att varmluft för att fritera maten istället för en massa olja vilket gör maten nyttig, men i princip lika god som om den varit friterad i olja.


Det här behöver du till 6 portioner:

2 hela kycklingar
3 msk rapsolja
salt och peppar
2 st citroner
2 st hela vitlökar

2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
4 msk mango chutney
2 tsk curry
1/2 msk sambal oelek
1/2 tsk salt

ca 1 kg Potatis
1 msk rapsolja
Salt

Gör så här:

Slå på Airfryern på 180℃. Skölj av kycklingen och smörj sedan in den med olja, salt och peppar, Skölj och dela citronerna på hälften. Gnid in kycklingen med en citronhalva. Skär och dela den hela vitlöken på hälften så att klyftorna delas på mitten. När Airfryern har blivit varm lägger du ner den hela kycklingen tillsammans med den andra citronhalvan och vitlökshalvorna från 1 vitlök i tillagningskorgen och sätter Airfryern på 30 minuter. 


Om du ska göra två hela kycklingar som jag gjorde så får man göra dem i omgångar. Tillaga kycklingen i Airfryern i 30-40 minuter tills kycklingen har en innertemperatur på 75℃ vid benet.

Under tiden kycklingarna tillagas kan du göra såsen. Det är bara att blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställa kallt till servering.

När kycklingen är klar plockar du ur den och virar in den i folie så den håller sig varm och upprepar sedan stegen och tillagar den andra kycklingen.



Skala potatisen och skär den sedan i klyftor. Blanda potatisen med olja och salt och lägg ner potatisen i tillagningskorgen. Kör potatisen i Airfryern på 190℃ i 30-35 minuter.


Om du vill tillaga i ugn så använder du nedan temperaturer och tid.

Kycklingen
Ugnstemperatur: 175℃
Tid: ca 1 timme

Potatisen
Ugnstemperatur: 225℃
Tid: ca 25-35 minuter

Vi har den här Aifryern och är supernöjda med den. Det är den som heter XL och alltså rymmer lite mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...