lördag 28 april 2018

Biff med bambuskott

Hej på er!
Tiden har runnit iväg här hemma och det var så längesen jag delade med mig av vad som lagas här hemma. Vi har haft fler vändor med förkylning här efter påsk så om jag ska vara ärlig så har det inte varit så inspirerande på matfronten, men nu håller jag tummarna för att vi ska få vara friska ett bra tag. Skönt med lite vår och värme så man får komma ut i trädgården och fixa och grilla. Idag delar jag med av en rätt vi gjorde för ett tag sen. En variant på den klassiska kinarätten Biff med bambuskott. 



Det här behöver du till 4 portioner:

300 g lövbiff eller ryggbiff
1 msk färsk riven ingefära
2 msk maizenamjöl
3 msk vatten
1/2 tsk salt

1 gul lök
ca 15 st mindre champinjoner
2 msk rapsolja
1 stor burk bambuskott
3 st vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1-2 msk kinesisk soja
4 msk ostronsås
1 msk hoisinsås
1/2 msk sesamolja
3 dl vatten
Eventuellt någon tesked maizenamjöl

Gör så här:

Om du använder ryggbiff så ska du försöka strimla den så tunt det går i breda strimlor. Vi använde lövbiff så jag skar dem bara i lite bredare strimlor.
Blanda ihop ingefära, vatten, salt och maizena som blir marinaden till köttet. Marinera sedan köttet i marinaden i kylen i minst ett par timmar, men gärna över natten.

Skala och skiva löken i tunna klyftor. Skölj och skiva champinjonerna. Stek sedan lök och champinjoner i 1 msk rapsolja i en wok eller djup stekpanna. Under tiden kan du koka de avrunna bambuskotten i lite vatten ca 2 minuter för att få bort lite av bismaken. Häll sedan av vattnet och låt de stå i kastrullen på sidan. När lökblandningen fått färg lägger du över lökblandningen i en skål och ställer åt sidan.

Hetta upp 1 msk rapsolja i woken och stek köttet på hög värme. Låt steka några minuter innan du tillsätter vitlöken. Stek hastigt med vitlöken och passa så att vitlöken inte blir bränd. Tillsätt sedan lökblandningen, bambuskott, soja, ostronsås, hoisinsås, sesamolja och vatten. Smula i buljongtärningen och låt det puttra ihop ca 5 minuter. Om såsen känns tunn så kan du blanda ut 1 tesked maizenamjöl med 2 matskedar vatten och tillsätta det i woken och låt puttra någon minut så tjocknar den lite.

Servera med jasminris och testa gärna att blanda ihop lite strimlade grönsaker med dressingen nedan och servera till. På bilden har vi strimlat morötter och romansallad tunt och blandat med dressingen. Det blir en fräsch sallad som bryter av lite. Supergott!

Asiatisk dressing:

1-2 tsk sambal oelek
saften av 1 lime
1 msk sesamolja
lite salt

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av. Vi använder 2 tsk sambal, men om man inte vill ha den så stark så är det bara att ta lite mindre. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...