Nu tycker jag att det är dags att bjuda på ett av mina favoritrecept som har hängt med i flera år. Jag har inte bakat speciellt mycket på sistone och det beror till största del på att jag och min ugn inte är vänner. Man tappar liksom lite sugen när man inte vet hur det kommer gå.. så det är dags för mig att hitta mig en ny ugn. Hur som helst så blev det i alla fall lite brödbak häromdagen. I vanliga fall är det bara solrosfrön i detta recept, men den här gången slängde jag i lite pumpafrön också och det blev minst lika gott. Det här brödet passar lika bra till soppa, frukost eller buffébordet. Jag har inte i någon timjan när vi ska ha det som frukostbröd.
Det här behöver du till 1 stort bröd:
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten (37℃)
1/2 msk salt
3 msk olivolja
1 dl solrosfrön
Bladen från några timjankvistar
12-15 dl vetemjöl
Olivolja till pensling
Flingsalt
Gör så här:
Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och blanda så att jästen löser upp sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt, olivolja, solrosfrön, eventuellt timjan och ca 10 dl vetemjöl. Blanda ihop för hand eller med hushållsassistent och tillsätt mer mjöl tills du får en lite fastare deg som inte är kletig. Arbeta degen för hand i 10 minuter eller i hushållsassistenten i ca 5 minuter. Låt sedan degen jäsa övertäckt i minst 30 minuter och sätt samtidigt ugnen på 250℃.
När degen har jäst klart så häller du ut degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sedan behöver du bara maka ihop degen med händerna till önskad form.Pensla brödet med olivolja och strö över lite flingsalt (saltet kan man hoppa över om så önskas). Om man vill kan man även dekorera brödet med lite solrosfrön, men tryck till dem lite så de inte ramlar av brödet när du ska äta det.
Innan gräddning.
Sätt in brödet i mitten av ugnen och sänk den till 220℃ och grädda i 15 minuter. Sedan sänker du ugnen ytterligare till 150℃ och gräddar ytterligare 15 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på galler. Om du vill ha en hård skorpa låter du det svalna utan handduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar