söndag 26 november 2017

Saffransbullar med vanilj

Äntligen har jag kommit igång med lite julbak och det är hög tid att börja fylla på frysen. Idag bakade jag dessa underbara saffransbullar. Jag är inte så förtjust i mandelmassa och brukar därför hålla mig till enkla lussekatter, men så hittade jag ett recept med vaniljfyllning istället. I och med att degen innehåller ganska mycket smör så tillsätter jag smöret efter att degen har fått jobba en stund. Smöret och saltet försvårar degens möjlighet att börja bilda glutentrådar därför kommer de in mer mot slutet av knådandet.


Det här behöver du till 48 st bullar:
50 g jäst
Ev. 1 tsk malen kardemumma
2 påsar saffran
2 dl strösocker
5 dl mjölk 
15 dl vetemjöl
2 krm salt
200 g smör rumsvarmt

125 g smör
1 dl strösocker 
4 msk vaniljsocker

1 ägg
Pärlsocker
Mandelspån

Smula ner jästen i en bunke och värm upp mjölken till 37℃. Mortla saffran tillsammans med strösocker och eventuellt kardemumma. Lös upp jästen genom att hälla i den fingervarma mjölken, lite i taget och tillsätt sedan saffransblandningen. Blanda i hälften av mjölet, lite i taget och låt arbeta en stund så att glutentrådar börjar bildas, i ca 8 minuter för hand och 4 minuter i hushållsmaskin. Tillsätt sedan smöret i mindre bitar, saltet och det mesta av resterande mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta degen en liten stund till. Degen ska släppa från kanten och tillsätt annars mer mjöl om degen känns för kladdig.

Låt degen jäsa en timme övertäckt med plast eller handduk.



Ta upp degen på mjölat bakbord och del den i två bitar. Kavla ut vardera del till en rektangel. Bred ut smör på degen och strö över strösocker och sikta gärna över vaniljsockret.
Rulla sedan ihop rektangeln från långsidan. Dela vardera degrulle i ca 24 bitar och lägg i bullformar på plåt. Täck över bullarna med handduk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225℃.



När bullarna har jäst klart penslar du dem med uppvispat ägg och strör över pärlsocker och mandelspån. Grädda sedan bullarna mitt i ugn i ca 10 minuter.
Låt bullarna svalna och servera. Om de inte ska ätas samma dag fryser jag alltid in alla sorters bullar och vetebröd jag bakar direkt efter att de har svalnat. För att de ska behålla den där nybakade smaken och saftigheten.

söndag 19 november 2017

Banan- och jordnötsbollar

Idag hittade jag ett par övermogna bananer i köket och slängde ihop ett supersnabbt eftermiddagssnack. Det blev ett nyttigare alternativ till chokladbollar. Perfekt om du är som jag och älskar kombinationen av banan och jordnötssmör. Den andra bananen skivar jag och slänger in i frysen för framtida smoothies.


Det här behöver du till 10 st bollar:

1 st banan
1-2 dl havregryn (beroende på storlek på bananen)
3 msk jordnötssmör med bitar
Kokosflingor till garnering

Gör så här:

Mosa bananen och blanda med havregrynen och jordnötssmör till en jämn smet. Forma till bollar och rulla dem i kokos.

måndag 13 november 2017

Fläskkotlett med potatismos och gräddsås

Det är inte mycket som slår hemmagjort potatismos. Ikväll blev det fläskkotlett och potatismos till middag. Jag hittade "Ät snart"-märkta kotletter på ICA. De av er som känner mig skulle nog hålla med om att jag inte tycker om att kasta mat. Därför känns det extra bra när man kan bidra till ett mindre matsvinn genom att köpa matvaror som håller på att gå ut i datum och så spar man kanske en liten peng också. Jag ska göra ett inlägg framöver där jag pratar lite mer om vad man kan göra eller i alla fall vad jag gör här hemma för att minska vårt matsvinn.


Det här behöver du till 6 portioner:

ca 1,5 kg fläskkotlett med ben
400 g färska champinjoner
Salt och peppar
Smör att steka i

Såsen:
5 dl matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
2 msk Maizena redning
Stekspad från kotletterna
Salt och peppar

Potatismoset:
1 kg mjölig potatis
ca 2 dl mjölk
2 msk smör
Salt och peppar

Gör så här:
Skala och koka potatisen. Ett tips är att skära potatisen i mindre bitar för kortare koktid om man har lite bråttom. Stek champinjonerna i smör i en stekpanna och salta och peppra. Lägg upp champinjonerna i en skål och sätt på aluminiumfolie för att hålla värmen. Stek kotletterna i omgångar i smör och salta och peppra.

Koka upp grädde, fond och redning i en kastrull. Sila ner spadet från stekpannan och smaka sedan av med salt och peppar. Låt puttra lite mer tills såsen tjocknat. tillsätt eventuellt mer redning.

När potatisen har kokat klart så häller du av kokvattnet. Vispa sedan potatisen tillsammans med smör. Tillsätt mjölk, salt och peppar och vispa ihop till ett mos. Smaka av moset.

Servera fläskkotletterna med mos, sås, champinjoner och lite grönsaker.

tisdag 7 november 2017

Äntligen! Ljusslingan jag väntat på

Äntligen har jag fått tag på den finaste ljusslingan... som jag har väntat. Jag passade på att köpa en extra, som också ska upp någonstans i huset. Den finns att köpa på Clas Ohlson, om de inte har hunnit ta slut igen. Den kanske inte är så märkvärdig egentligen, men jag tyckte den såg lite lagom gammal ut med jutesnöret istället för vanlig sladd. 😍





söndag 5 november 2017

Kål och köttfärssoppa

Här blev det soppkok en söndagskväll som denna. Det här är ett recept som jag för längesen hittade hos Nadjas Kitchen och som har blivit en av mina favoriter. Sen har jag ibland modifierat den lite utifrån vad jag har hemma. Den här gången körde jag en större sats och så slänger jag in lite i frysen vilket är perfekt den dagen man står utan matlåda. 


Måste bara nämna dessa underbara skålar som jag älskat sen den dagen jag köpte dem. Jag köpte dem på Västerås färggladaste butik Lyckliga Bönan. Jag vet dock inte om de fortfarande säljer de här skålarna, men de har mycket annat fint att köpa både i butiken och på webben.



Det här behöver du till 6-8 portioner:

800 g nötfärs
1 gul lök
2 msk smör
450 g vitkål
3 morötter
4 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
2 L vatten
1 msk torkad timjan

Gör så här:

Skala och hacka löken. Hetta upp smöret i en gryta eller kastrull och tillsätt sedan nötfärsen och löken. Låt stek fräsa en stund. Skala och skiva morötterna och skär vitkålen i bitar efter smak. Tillsätt sedan morötter, vitkål och tomatpurén och låt fräsa en kortis. Smula i buljongtärningarna och häll på vatten och timjan. Låt soppan koka i ca 15-20 minuter och smaka av med salt och peppar och testa så att kål och morötter är färdigkokta.

Servera gärna med en bit bröd.

Nadja räknar på sin blogg ut Viktväktarvärdet på maten och denna soppa kostar inte mer än 5 smartpoints per portion om man räknar på att denna sats räcker till 8 portioner. 


Sallad med rödbetor och getost

Här hemma har det varit sjukstuga större delen av veckan, så det har inte blivit någon matlagning för min del. Igår kväll lagade vi dock den här otroligt goda salladen med rödbetor, getost och valnötter och serverade den med en stekt ryggbiff. 

Jag tycker att rödbetan är så himla vacker. När jag skalar den blir jag lika fascinerad varje gång över den otroligt fina färgen och det fina mönstret. Den är ju också toppen så här i förkylningstider då den förbättrar immunförsvaret.. det kanske inte är för sent för er andra. 


Det här behöver du till 2 portioner:

2-3 färska rödbetor
2 msk olivolja
2 st vitlökar
Salt och peppar
Färsk timjan

1 påse rucola eller blandad sallad
150 g getost (Zetas grekiska)
Valnötter

Dressing:
3 msk Olivolja
1 msk Honung
1 msk Äppelcidervinäger
1 krm Salt
1/2 krm Peppar

2 fina ryggbiffar med kappa
Olja, smör, salt och peppar

Gör så här:

Ta fram biffarna och låt dem ligga och bli rumstempererade. Sätt ugnen på 200℃. 
Skala rödbetorna och klyfta dem sedan. Använd gärna gummihandskar eller liknande och en skärbräda som du inte är rädd om, eftersom rödbetorna färgar av sig. Blanda rödbetsklyftorna med olivolja, salt och peppar och lägg ner i en ugnsform. Krossa vitlöksklyftorna och dela i några mindre bitar och blanda med rödbetorna. Lägg i några kvistar timjan med rödbetorna också, jag hade ingen timjan hemma så vi fick köra utan den här gången. Baka rödbetorna i ugnen i ca 30-40 minuter. Testa med provsticka för att veta när de är klara, de ska vara mjuka rakt igenom.

Torka av biffarna och salta båda sidor. Hetta upp en stekpanna så den blir riktigt varm, vi har plattan på näst högsta till en början. Tillsätt matolja som tål hög värme och lägg i biffarna. Tänk på att inte köra för många i pannan samtidigt för då kyls pannan ner. Stek dem på båda sidorna tills de fått en fin yta och sänk sedan värmen till hälften ungefär. Klicka i smör i stekpannan och ös det smälta smöret över biffarna och stek några minuter till. Plocka ur biffarna och ha på lite peppar på dem och låt dem ligga och vila en stund innan du skär upp eller serverar dem.

Under tiden biffarna steks så blandar du samman alla ingredienser till dressingen. Häll upp salladen på ett fat och tillsätt smulad getost och grovt hackade valnötter (jag mosar de lite i handen bara).
När rödbetorna är klara blandar du dem med salladen och serverar salladen med biffen och ringlar över dressingen.

Tips!

Jag valde att baka rödbetorna i ugnen men du kan även koka de med skalet kvar i ca 30-50 min beroende på hur stora de är.

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...