Här hemma har det varit sjukstuga större delen av veckan, så det har inte blivit någon matlagning för min del. Igår kväll lagade vi dock den här otroligt goda salladen med rödbetor, getost och valnötter och serverade den med en stekt ryggbiff.
Jag tycker att rödbetan är så himla vacker. När jag skalar den blir jag lika fascinerad varje gång över den otroligt fina färgen och det fina mönstret. Den är ju också toppen så här i förkylningstider då den förbättrar immunförsvaret.. det kanske inte är för sent för er andra.
Det här behöver du till 2 portioner:
2-3 färska rödbetor
2 msk olivolja
2 st vitlökar
Salt och peppar
Färsk timjan
1 påse rucola eller blandad sallad
150 g getost (Zetas grekiska)
Valnötter
Dressing:
3 msk Olivolja
1 msk Honung
1 msk Äppelcidervinäger
1 krm Salt
1/2 krm Peppar
2 fina ryggbiffar med kappa
Olja, smör, salt och peppar
Olja, smör, salt och peppar
Gör så här:
Ta fram biffarna och låt dem ligga och bli rumstempererade. Sätt ugnen på 200℃.
Skala rödbetorna och klyfta dem sedan. Använd gärna gummihandskar eller liknande och en skärbräda som du inte är rädd om, eftersom rödbetorna färgar av sig. Blanda rödbetsklyftorna med olivolja, salt och peppar och lägg ner i en ugnsform. Krossa vitlöksklyftorna och dela i några mindre bitar och blanda med rödbetorna. Lägg i några kvistar timjan med rödbetorna också, jag hade ingen timjan hemma så vi fick köra utan den här gången. Baka rödbetorna i ugnen i ca 30-40 minuter. Testa med provsticka för att veta när de är klara, de ska vara mjuka rakt igenom.
Torka av biffarna och salta båda sidor. Hetta upp en stekpanna så den blir riktigt varm, vi har plattan på näst högsta till en början. Tillsätt matolja som tål hög värme och lägg i biffarna. Tänk på att inte köra för många i pannan samtidigt för då kyls pannan ner. Stek dem på båda sidorna tills de fått en fin yta och sänk sedan värmen till hälften ungefär. Klicka i smör i stekpannan och ös det smälta smöret över biffarna och stek några minuter till. Plocka ur biffarna och ha på lite peppar på dem och låt dem ligga och vila en stund innan du skär upp eller serverar dem.
Under tiden biffarna steks så blandar du samman alla ingredienser till dressingen. Häll upp salladen på ett fat och tillsätt smulad getost och grovt hackade valnötter (jag mosar de lite i handen bara).
När rödbetorna är klara blandar du dem med salladen och serverar salladen med biffen och ringlar över dressingen.
Tips!
Jag valde att baka rödbetorna i ugnen men du kan även koka de med skalet kvar i ca 30-50 min beroende på hur stora de är.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar