Äntligen har jag kommit igång med lite julbak och det är hög tid att börja fylla på frysen. Idag bakade jag dessa underbara saffransbullar. Jag är inte så förtjust i mandelmassa och brukar därför hålla mig till enkla lussekatter, men så hittade jag ett recept med vaniljfyllning istället. I och med att degen innehåller ganska mycket smör så tillsätter jag smöret efter att degen har fått jobba en stund. Smöret och saltet försvårar degens möjlighet att börja bilda glutentrådar därför kommer de in mer mot slutet av knådandet.
Det här behöver du till 48 st bullar:
50 g jäst
Ev. 1 tsk malen kardemumma
2 påsar saffran
2 dl strösocker
5 dl mjölk
15 dl vetemjöl
2 krm salt
200 g smör rumsvarmt
125 g smör
1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 ägg
Pärlsocker
Mandelspån
Smula ner jästen i en bunke och värm upp mjölken till 37℃. Mortla saffran tillsammans med strösocker och eventuellt kardemumma. Lös upp jästen genom att hälla i den fingervarma mjölken, lite i taget och tillsätt sedan saffransblandningen. Blanda i hälften av mjölet, lite i taget och låt arbeta en stund så att glutentrådar börjar bildas, i ca 8 minuter för hand och 4 minuter i hushållsmaskin. Tillsätt sedan smöret i mindre bitar, saltet och det mesta av resterande mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta degen en liten stund till. Degen ska släppa från kanten och tillsätt annars mer mjöl om degen känns för kladdig.
Låt degen jäsa en timme övertäckt med plast eller handduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och del den i två bitar. Kavla ut vardera del till en rektangel. Bred ut smör på degen och strö över strösocker och sikta gärna över vaniljsockret.
Rulla sedan ihop rektangeln från långsidan. Dela vardera degrulle i ca 24 bitar och lägg i bullformar på plåt. Täck över bullarna med handduk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225℃.
När bullarna har jäst klart penslar du dem med uppvispat ägg och strör över pärlsocker och mandelspån. Grädda sedan bullarna mitt i ugn i ca 10 minuter.
Låt bullarna svalna och servera. Om de inte ska ätas samma dag fryser jag alltid in alla sorters bullar och vetebröd jag bakar direkt efter att de har svalnat. För att de ska behålla den där nybakade smaken och saftigheten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar