måndag 13 november 2017

Fläskkotlett med potatismos och gräddsås

Det är inte mycket som slår hemmagjort potatismos. Ikväll blev det fläskkotlett och potatismos till middag. Jag hittade "Ät snart"-märkta kotletter på ICA. De av er som känner mig skulle nog hålla med om att jag inte tycker om att kasta mat. Därför känns det extra bra när man kan bidra till ett mindre matsvinn genom att köpa matvaror som håller på att gå ut i datum och så spar man kanske en liten peng också. Jag ska göra ett inlägg framöver där jag pratar lite mer om vad man kan göra eller i alla fall vad jag gör här hemma för att minska vårt matsvinn.


Det här behöver du till 6 portioner:

ca 1,5 kg fläskkotlett med ben
400 g färska champinjoner
Salt och peppar
Smör att steka i

Såsen:
5 dl matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
2 msk Maizena redning
Stekspad från kotletterna
Salt och peppar

Potatismoset:
1 kg mjölig potatis
ca 2 dl mjölk
2 msk smör
Salt och peppar

Gör så här:
Skala och koka potatisen. Ett tips är att skära potatisen i mindre bitar för kortare koktid om man har lite bråttom. Stek champinjonerna i smör i en stekpanna och salta och peppra. Lägg upp champinjonerna i en skål och sätt på aluminiumfolie för att hålla värmen. Stek kotletterna i omgångar i smör och salta och peppra.

Koka upp grädde, fond och redning i en kastrull. Sila ner spadet från stekpannan och smaka sedan av med salt och peppar. Låt puttra lite mer tills såsen tjocknat. tillsätt eventuellt mer redning.

När potatisen har kokat klart så häller du av kokvattnet. Vispa sedan potatisen tillsammans med smör. Tillsätt mjölk, salt och peppar och vispa ihop till ett mos. Smaka av moset.

Servera fläskkotletterna med mos, sås, champinjoner och lite grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...