onsdag 6 september 2017

Lammfärsbiffar med fetaost och tzatziki

Jag skäms lite för att säga det, men jag har aldrig tidigare lagat någon sorts lamm, så idag var första gången. Det var jättegott, definitivt en rätt jag kommer göra igen. Ett tips är att köpa sån här riktigt god bulgur med vermicelli-pasta och servera till. Jag har använt en av märket Midyat som jag tycker är bra. Det skulle nog även passa bra att servera biffarna med potatisklyftor eller ris.


Det här behöver du till 4 portioner:

Lammfärsbiffarna:

500 g lammfärs
75 g fetaost
1/2 tsk salt
1 ägg
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad rosmarin
Olja till stekning

Tzatzikin:

5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
2 vitlöksklyftor
2 tsk honung
salt & peppar

2 dl bulgur
Blandad sallad
75 g fetaost

Gör så här:

Börja med att förbereda tzatzikin. Skölj och riv gurkan på den grova sidan på rivjärnet. Pressa ur så mycket vätska du kan och lägg sedan gurkan i en sil eller på ett hushållspapper och salta gurkan för att mer vätska ska dras ur. Låt sedan stå. Häll upp yoghurten och tillsätt vitlök och honung och låt stå.

Blanda färsen med saltet. Smula ned fetaost, ägg, sambal oelek och rosmarin och blanda. Dela sedan smeten i 8 delar och forma 8 små biffar. 

Koka bulguren. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek biffarna i ca 10 minuter tills de är klara.
Under tiden biffarna steks och bulguren kokar gör du klart tzatzikin. Krama ur det sista av vätskan ur gurkan och tillsätt gurkan till yoghurten. Smaka av tzatzikin och tillsätt peppar och eventuellt mer salt.

Servera biffarna med bulgur, tzatziki och en sallad med den resterande fetaosten.
Hoppas det smakar!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...