Koka buljong på resterna från kräftskivan
Du kanske planerar en kräftskiva till helgen? Istället för att kasta alla skal efter kräftskivan kan du ganska enkelt ta tillvara på alla smaker som sitter i skalen och koka en kräftbuljong. Buljongen kan sedan användas till skaldjurssoppa, fiskgrytor- eller gratänger.
Det här behöver du till ca 1 liter buljong:
Skal från 4 kg kräftor
2 st gula lökar
2 st morötter
2 st vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
4 liter vatten
5 st lagerblad
20 st vitpepparkorn
Dillkronor & stjälkar
Gör så här:
Skölj rent skalen och lägg dem i en stor kastrull med lite olja i botten. Försök hacka sönder skalen något med en potatis stöt eller liknande. Hacka morötter och löken i mindre bitar och häll ned i kastrullen. Tillsätt pressad vitlök och tomatpuré och låt alltihop fräsa en stund i kastrullen. Häll i vin, vatten, lagerblad och vitpepparkorn. Låt koka i ca 1 timme. Sila sedan bort skalen genom en finmaskig sil ned i en annan kastrull. Ställ tillbaka buljongen på spisen och låt koka tills endast en liter återstår. Förvara i kyl om buljongen ska användas inom kort, annars går det bra att frysa in buljongen i mindre burkar, isbitsformar eller påsar för isbitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar