måndag 28 augusti 2017

Kalops

Långkok på en måndag!
En gryta passar även bra en mulen sensommarkväll. Jag har haft ett par bitar högrev i frysen som väntat hela sommaren på att få bli en höstig gryta. Vanligtvis så brukar jag inte göra långkok en vardagskväll efter jobbet, men ikväll blev det så och det gick ju toppen. Jag tog mig en knäckemacka när jag kom hem, så jag kunde stå mig nån timme längre.


Det här behöver du till ca 5 portioner:
1 kg högrev
2 gula lökar
2 msk smör
3 morötter
8 dl vatten
2 msk kalvfond
15 kryddpepparkorn
4 torkade lagerblad
Maizena redning

Gör så här:
Tärna köttet i 2x2 cm stora tärningar. Hacka löken i lite större bitar. Hetta upp smöret i en gryta och tillsätt sedan köttet och bryn på det en liten stund. Tillsätt sedan löken och låt bryna med köttet några minuter. Häll på vatten, fond och kryddor. Låt grytan stå och puttra under lock i 1 1/2 timme. Tillsätt sedan morötterna och låt puttra ytterligare 15 minuter. Koka potatisen de sista 20 minuterna av koktiden. Rör om lite då och då i grytan, så det inte bränner fast. Smaka av grytan och red av med redningen till lagom tjocklek.

Servera kalopsen med kokt potatis och skivade rödbetor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...