Nu ser jag semlor överallt, men har inte hunnit få mig en riktig semla riktigt än. Jag har i alla fall fått smaka denna fantastiska semmelkladdkaka. Min ena svägerska bjöd oss på den i helgen och igår var jag tvungen att prova den själv. Receptet kommer ursprungligen från Jennys Matblogg, men jag kan ha råkat modifiera det liiite. 😊
Det här behöver du:
Smör och ströbröd
150 g smör
100 g mandelmassa
1 1/2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
Topping:
3 dl lättvispad grädde
Florsocker
50 g mandelflagor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform (ca 20 cm).
Smält smöret i en kastrull. Riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna och rör ner det smälta smöret och kardemumman i skålen med mandelmassan. Blanda ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll ner smeten i springformen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter. Kakan ska dallra lite när du tar ut den om du vill att den ska vara kladdig. Det går även att köra den lite längre så att den blir mer fast, likt en sockerkaka. Det blir också supergott.
Låt kakan svalna i kylskåp ett några timmar innan servering, eller över natten fungerar också bra.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får en gyllenbrun färg. Håll ständig koll på mandeln då de lätt blir brända. Låt mandeln svalna under tiden du vispar grädden lätt.
Bred grädden över kakan, sikta över florsocker och lägg sedan på den kalla mandeln.
Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar