lördag 24 februari 2018

Scones och te

Det finns inte mycket som slår ett varmt nybakat bröd, så varför inte baka lite scones till frukosten imorgon. 


Det här behöver du till ca 10 st scones:

8 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk eller filmjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 250℃. Skär smöret i kuber och låt stå framme så det blir lite mjukt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt smörkuberna och fördela dem i mjölblandningen med fingrarna. Tillsätt mjölk/filmjölk och arbeta snabbt ihop det till en deg. Ta upp degen på en mjölad bänk eller skärbräda. Dela degen i ca 10 delar och forma till små runda bollar. Lägg bollarna en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. 

Grädda sconesen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt de sedan svalna lite på galler.
Servera sconesen varma med exempelvis smör, marmelad och ost och gärna ett gott te till. Nedan får ni ett tips på ett supergott te jag har upptäckt, speciellt om ni älskar lakrits. Det är ett örtte med lite kryddig lakritssmak och är riktigt sött utan att innehålla något socker.



tisdag 20 februari 2018

Tonfiskpasta med bearnaisesås

Gokväll på er!
Här kommer ett superenkelt tips på en snabb lunch. Vissa kanske kan tycka att det här receptet låter lite konstigt, men det är så gott. Jag och mina skolkamrater upptäckte det här receptet när vi gick i gymnasiet. Vi hade alla flyttat till en ny stad och bodde själva från att vi var 16 år och hade alltså inga föräldrar som lagade vår mat. 😊 Då blev det många enkla recept. 

Det enda du behöver är pasta, tonfisk och pulverbearnaisesås.. snabbt och enkelt. Det är som sagt superenkelt att göra och jag försöker alltid ha grejer hemma till detta recept. Det är ett bra recept att ha till hands, t.ex. när man är sjuk eller orken eller tiden inte finns för något mer avancerat. Jag vet att många har olika favoriter när det gäller märket på pulversåsen och min favorit är Knorr. Av någon anledning så säljer de inte Knorr längre på min Maxi, så nu den här gången testade jag faktiskt ICA´s och det funkade det å. 


Det här behöver du till 2 portioner:

ca 250 g okokt pasta (ganska stor portion)
1 liten burk tonfisk i vatten
1 påse bearnaisesås (Knorr)

Gör så här:

Koka pastan i en kastrull och såsen i en annan. Följ förpackningens anvisning för båda.
Jag har inte alltid i smör i såsen om jag vill göra den lite nyttigare, det går jättebra utan smör. När såsen har kokat upp och tjocknat tillsätter du bara den avrunna tonfisken och så är såsen klar att servera med pastan.

Från början kommer det här receptet från såsförpackningens baksida, för många år sen som sagt, men då gjorde de det som en gratäng med kokt ris i botten och tonfisksåsen över. Det blir också jättegott.

måndag 12 februari 2018

Kyckling med jordnötter eller cashewnötter

Vi stod på Maxi idag och bestämde att vi skulle göra Kyckling med cashewnötter av kycklingen vi hade tinat sen igår... men jag insåg när vi kom hem att vi hade glömt köpa cashewnötter. Jag improviserade och använde istället salta jordnötter som vi hade hemma och det blev ju supergott det å. Den klassiska rätten med cashewnötter kallas i Thailand för Gai Pad Medmamuang och är ju något av det godaste man kan äta när man är där. Jag söker fortfarande efter det perfekta receptet för att få det att smaka som i Thailand, men det här receptet är helt klart det närmsta jag kommit hittills, men jakten fortsätter. Hojta till om ni har ett bra recept jag kan prova.


Det här behöver du till 6 portioner:

3 msk rapsolja
700 g färsk eller tinad kycklingfilé
2 morötter
1/2 broccolihuvud och stam
1 röd paprika
1 gul lök
200 g färska champinjoner
1-2 st röd chili färsk eller torkad
2-3 st vitlöksklyftor
3 dl Oystersås
3/4 tsk Fisksås
2 nypor strösocker
cashewnötter eller jordnötter (så mycket så du skäms)

Servera med:

6 portioner jasminris

Gör så här:

Börja med att slå på riset och koka det enligt förpackningen. Strimla kycklingfiléerna i lagom stora munsbitar. Skala morötter, lök och vitlök och skölj de andra grönsakerna. Skiva morötter, paprika och dela broccolin i mindre buketter. Använd även stammen på broccolin (här ska inget kastas 😊) och skiva den i mindre bitar. Lägg morot, broccoli och paprika i en skål och ställ åt sidan. 
Skiva löken i klyftor och dela champinjonerna i kvartar eller halvor beroende på storleken på dem. Lägg lök och champinjoner i en annan skål och ställ åt sidan. 
Hacka chilin och låt stå. Använd gärna handskar så du inte får chili på fingrarna och var noga med att skölja händerna om de kommit i kontakt med den hackade chilin.

Hetta upp hälften av rapsoljan i en wok eller stekpanna. När det har blivit riktigt hett lägger du ner kycklingen och fräser den i ca 4 min på hög temperatur så att den får fin färg. Häll sedan över kycklingen i en skål och ställ åt sidan. Hetta upp resterande rapsolja i woken/stekpannan och lägg ned champinjoner och lök och låt fräsa på hög temperatur i ett par minuter innan du tillsätter de andra grönsakerna. Fräs ytterligare ett par minuter och lägg sedan ned kycklingen i woken igen. 
Tillsätt pressad vitlök och den hackade chilin och låt fräsa 1 minut. Tillsätt sedan oystersåsen, fisksåsen och strösockret. Låt puttra någon minut, bara så att allt blir varmt och sockret hinner lösas upp. 

Servera med ris och strö över nötterna vid servering.



Kyckling med cashewnötter är en perfekt rätt att ha i matlådan. Tänk bara på att inte lägga på nötterna förrän matlådan är värmd och klar att äta, annars blir nötterna lite mjuka.




torsdag 8 februari 2018

Semmelkladdkaka

Nu ser jag semlor överallt, men har inte hunnit få mig en riktig semla riktigt än. Jag har i alla fall fått smaka denna fantastiska semmelkladdkaka. Min ena svägerska bjöd oss på den i helgen och igår var jag tvungen att prova den själv. Receptet kommer ursprungligen från Jennys Matblogg, men jag kan ha råkat modifiera det liiite. 😊



Det här behöver du:

Smör och ströbröd
150 g smör
100 g mandelmassa
1 1/2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Topping: 
3 dl lättvispad grädde
Florsocker
50 g mandelflagor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform (ca 20 cm).
Smält smöret i en kastrull. Riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna och rör ner det smälta smöret och kardemumman i skålen med mandelmassan. Blanda ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll ner smeten i springformen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter.  Kakan ska dallra lite när du tar ut den om du vill att den ska vara kladdig. Det går även att köra den lite längre så att den blir mer fast, likt en sockerkaka. Det blir också supergott.

Låt kakan svalna i kylskåp ett några timmar innan servering, eller över natten fungerar också bra.

Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får en gyllenbrun färg. Håll ständig koll på mandeln då de lätt blir brända. Låt mandeln svalna under tiden du vispar grädden lätt. 
Bred grädden över kakan, sikta över florsocker och lägg sedan på den kalla mandeln.
Ät och njut!

måndag 5 februari 2018

Hel kyckling med mangorajasås

Igår testade vi för första gången att göra hel kyckling i vår Philips Airfryer XL. Det funkade super och går mycket snabbare än i ugn. Aifryern blir varm på bara några minuter och tillagningstiden är bara 30-40 minuter istället för ca 1 timme som det tar i vanlig ugn. Sen valde vi ju i och för sig att göra även potatisen i Airfryern så den totala tiden blev lite längre med två kycklingar och potatisen, men vi hade ingen brådska den här gången. Jag tycker att potatisen blir mycket godare i Airfryern än i ugn, krispigare och finare färg, nästan som friterat men utan den där friterat-smaken man får från oljan. Som namnet avslöjar så använder Philips Airfryern sig att varmluft för att fritera maten istället för en massa olja vilket gör maten nyttig, men i princip lika god som om den varit friterad i olja.


Det här behöver du till 6 portioner:

2 hela kycklingar
3 msk rapsolja
salt och peppar
2 st citroner
2 st hela vitlökar

2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
4 msk mango chutney
2 tsk curry
1/2 msk sambal oelek
1/2 tsk salt

ca 1 kg Potatis
1 msk rapsolja
Salt

Gör så här:

Slå på Airfryern på 180℃. Skölj av kycklingen och smörj sedan in den med olja, salt och peppar, Skölj och dela citronerna på hälften. Gnid in kycklingen med en citronhalva. Skär och dela den hela vitlöken på hälften så att klyftorna delas på mitten. När Airfryern har blivit varm lägger du ner den hela kycklingen tillsammans med den andra citronhalvan och vitlökshalvorna från 1 vitlök i tillagningskorgen och sätter Airfryern på 30 minuter. 


Om du ska göra två hela kycklingar som jag gjorde så får man göra dem i omgångar. Tillaga kycklingen i Airfryern i 30-40 minuter tills kycklingen har en innertemperatur på 75℃ vid benet.

Under tiden kycklingarna tillagas kan du göra såsen. Det är bara att blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställa kallt till servering.

När kycklingen är klar plockar du ur den och virar in den i folie så den håller sig varm och upprepar sedan stegen och tillagar den andra kycklingen.



Skala potatisen och skär den sedan i klyftor. Blanda potatisen med olja och salt och lägg ner potatisen i tillagningskorgen. Kör potatisen i Airfryern på 190℃ i 30-35 minuter.


Om du vill tillaga i ugn så använder du nedan temperaturer och tid.

Kycklingen
Ugnstemperatur: 175℃
Tid: ca 1 timme

Potatisen
Ugnstemperatur: 225℃
Tid: ca 25-35 minuter

Vi har den här Aifryern och är supernöjda med den. Det är den som heter XL och alltså rymmer lite mer.


Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...