måndag 8 januari 2018

Högrevsgryta med rotfrukter

Vi fortsätter rensa ur kyl och frys och igår resulterade det i en högrevsgryta med rotfrukter och en pyttipanna. Jag tycker inte om att slänga mat så därför tar jag alltid reda på kött- och korvrester som blir över vid middagarna. Stekt eller grillad korv och kött tärnar jag ner och fryser in för att sedan slänga ihop en pyttipanna när jag sparat på mig lite. Idag hade vi grillat kött, någon ensam hamburgare, bacon, korv, lufttorkad skinka och lite salamirester som fick åka i pyttipannan. Vi hade också en massa potatis, palsternacka och ett överflöd av morötter. Jag vet inte vem det är som köper hem alla morötter... 😇 



Jag har inget riktigt recept på pyttipannan, där är det ju egentligen bara att steka på det kött du har och potatis, rotfrukter och lök steker jag i en separat stekpanna tills potatisen är mjuk. Blanda sedan ihop allt, salta och peppra och blanda i lite persilja om du har det och servera sedan med stekt ägg och inlagda rödbetor. Nedan kommer receptet på högrevsgrytan jag gjorde. Nu jag tog jag vad hade hemma och det går jättebra att byta ut mot andra rotfrukter eller lägga till vad man har hemma.



Det här behöver du:

2 msk smör
1 kg högrev i bit
4 msk kalvfond
1 liter vatten
1 gul lök
2-3 st morötter
4 st jordärtsskockor
3 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
Salt
10 st kryddpepparkorn
2 st lagerblad
Lite salami eller bacon
2-3 msk Maizena redning mörk

Ris eller potatis

Gör så här:

Börja med att putsa högreven från senor och fett. Dela sedan i grytbitar som är ca 3x3 cm. Smält smör i en stekpanna och stek köttet så att det får en fin yta. Stek det i omgångar så att det inte blir för mycket kött i pannan och börjar koka istället för att steka. Lägg över köttet i en gryta och tillsätt vatten och fond. Låt köttet koka på låg värme i 45 minuter och skumma av i grytan lite då och då.
Skala och skär lök och vitlök i större bitar. Skala morötter och jordärtsskockorna och dela i bitar.
Stek lök och vitlök tillsammans med salamin lite snabbt i en stekpanna med smör utan att de tar färg.

När köttet har kokat 45 minuter skummar du av grytan en sista gång och tillsätter sedan den stekta löken och salamin, morötterna och jordärtsskockorna. Tillsätt även tomatpuré, kryddpeppar och lagerblad och låt grytan koka ytterligare 30 minuter. Koka under tiden ris eller potatis att servera till.
Kolla efter de 30 minuterna att köttet är mört och lätt faller isär. Red grytan med lite Maizena redning, ca 2-3 msk. Servera grytan med kokt potatis eller ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...