torsdag 25 januari 2018

Citronkyckling med ris

Nu var det ett tag sen det kom en uppdatering här på bloggen, tiden har liksom sprungit iväg, men nu så. Här kommer ett recept på en frisk och god kycklingrätt vi åt för ett tag sen. Jag serverade den med ris, men den funkar säkert jättebra även till pasta eller bulgur.


Det här behöver du:

1000 g kycklingfilé
1 gul lök
1 msk rapsolja
2 st vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen gurkmeja
1 msk rapsolja
1 msk Maizena redning
1 st kycklingbuljongtärning
5 dl matlagningsgrädde
4 msk pressad citron / 1 st citron
salt och peppar
1 tsk strösocker

Servera med kokt ris

Gör så här:

Börja med att koka riset och låt det puttra under tiden kycklingen tillreds.
Putsa bort eventuellt fett från kycklingfiléerna och skär dem i bitar och skala och hacka löken. Stek löken och kycklingen i oljan i 5 minuter. Tillsätt pressad vitlök, paprikapulver och gurkmeja och låt fräsa en stund till. Smula över buljongtärningen och tillsätt matlagningsgrädden. Tillsätt redning och  låt puttra en stund. Häll sedan i den pressade citronen mot slutet och smaka av. Salta och peppra och häll i strösockret och låt puttra någon minut till. Tillsätt eventuellt mer redning om såsen är för lös.
Servera sedan kycklingen med ris och sallad.

måndag 8 januari 2018

Högrevsgryta med rotfrukter

Vi fortsätter rensa ur kyl och frys och igår resulterade det i en högrevsgryta med rotfrukter och en pyttipanna. Jag tycker inte om att slänga mat så därför tar jag alltid reda på kött- och korvrester som blir över vid middagarna. Stekt eller grillad korv och kött tärnar jag ner och fryser in för att sedan slänga ihop en pyttipanna när jag sparat på mig lite. Idag hade vi grillat kött, någon ensam hamburgare, bacon, korv, lufttorkad skinka och lite salamirester som fick åka i pyttipannan. Vi hade också en massa potatis, palsternacka och ett överflöd av morötter. Jag vet inte vem det är som köper hem alla morötter... 😇 



Jag har inget riktigt recept på pyttipannan, där är det ju egentligen bara att steka på det kött du har och potatis, rotfrukter och lök steker jag i en separat stekpanna tills potatisen är mjuk. Blanda sedan ihop allt, salta och peppra och blanda i lite persilja om du har det och servera sedan med stekt ägg och inlagda rödbetor. Nedan kommer receptet på högrevsgrytan jag gjorde. Nu jag tog jag vad hade hemma och det går jättebra att byta ut mot andra rotfrukter eller lägga till vad man har hemma.



Det här behöver du:

2 msk smör
1 kg högrev i bit
4 msk kalvfond
1 liter vatten
1 gul lök
2-3 st morötter
4 st jordärtsskockor
3 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
Salt
10 st kryddpepparkorn
2 st lagerblad
Lite salami eller bacon
2-3 msk Maizena redning mörk

Ris eller potatis

Gör så här:

Börja med att putsa högreven från senor och fett. Dela sedan i grytbitar som är ca 3x3 cm. Smält smör i en stekpanna och stek köttet så att det får en fin yta. Stek det i omgångar så att det inte blir för mycket kött i pannan och börjar koka istället för att steka. Lägg över köttet i en gryta och tillsätt vatten och fond. Låt köttet koka på låg värme i 45 minuter och skumma av i grytan lite då och då.
Skala och skär lök och vitlök i större bitar. Skala morötter och jordärtsskockorna och dela i bitar.
Stek lök och vitlök tillsammans med salamin lite snabbt i en stekpanna med smör utan att de tar färg.

När köttet har kokat 45 minuter skummar du av grytan en sista gång och tillsätter sedan den stekta löken och salamin, morötterna och jordärtsskockorna. Tillsätt även tomatpuré, kryddpeppar och lagerblad och låt grytan koka ytterligare 30 minuter. Koka under tiden ris eller potatis att servera till.
Kolla efter de 30 minuterna att köttet är mört och lätt faller isär. Red grytan med lite Maizena redning, ca 2-3 msk. Servera grytan med kokt potatis eller ris.

lördag 6 januari 2018

Tapasmys

Gårdagens middag blev en tapasbricka framför teven. Det är ett superbra tips om man vill fixa något snabbt och kanske samtidigt rensa ur kylen på lite smått och gott. Speciellt nu efter helgerna när man kan ha samlat på sig en del. Man kan fylla brickan med vad man nu tycker om och det behöver ju inte ens innehålla något som måste tillagas om man vill göra det så enkelt som möjligt, men nedan får ni ett förslag på vad vi hade på vår och några recept.


Tapasbricka:

Serranoskinka
Milanosalami
Ungersk Picksalamai
Källarrökt skinka
Blandade ölkorvar
Inlindande dadlar
Vitlöks- och persiljestekta champinjoner
Fetaost
Creme Bonjours vitlöksost
Kex och baguette
Körsbärstomater



Inlindade dadlar



Det här verkligen något av det enklaste och godaste man kan göra. Jag är inte speciellt förtjust i varken dadlar eller lufttorkad skinka, vilket gör det ännu konstigare att jag verkligen älskar dessa.
Det enda du behöver är färska dadlar och något sorts lufttorkad skinka. Vi använde Serranoskinka den här gången. Jag brukar dela skinkan på hälften så att en skiva räcker till 2 dadlar, men det beror helt på storleken och tjockleken på skinkskivorna. Vi äter ungefär 4-5 var, eller så kan det vara så att min sambo äter 2-3 och jag resten. 😍

Kärna ur de färska dadlarna genom att skära ett snitt längst ena sidan, gröp ur kärnan och tryck ihop dadeln igen. Dela sedan skinka till lagom stor bit som täcker hela dadeln. Linda sedan in dadeln i skinkan så tajt det går. Det behöver inte bli vackert, men det är bra om skinka sitter kvar. 😃

Stek sedan de små knytena i en stekpanna med olja tills de har fått fin färg. Det går också jättebra att köra dem på grillen. Det brukar vi göra på sommaren och bara ha som tillbehör till annat grillat.
Dadlarna kan ätas både varma eller lite avsvalnade.



Stekta champinjoner med vitlök och persilja



De här champinjonerna gör vi nästan alltid till vår tapasbricka. Det enda du behöver är färska champinjoner, vitlök, persilja och salt och peppar. Det funkar bra med fryst persilja om man inte har färsk hemma.
Skölj och ansa champinjonerna och dela dem sedan i kvartar eller halvor beroende på hur stora de är. Stek champinjonerna i rikligt med olja och tillsätt vitlök och persilja mot slutet när de börjar bli färdigstekta, annars bränner de lätt. Smaka av dem med salt och peppar.
Klart för servering.



Här kommer också lite exempel på annat man kan lägga på brickan:

Soltorkade tomater
Oliver
Olika ostar (vi brukar ha taleggio, parmesan eller brie ibland)
Marmelad till osten
Aioli
Kycklingspett eller skiva upp en grillad kycklingfilé
Olika grönsaksstavar





Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...