onsdag 23 augusti 2017

Köttbullar i gräddsås med potatismos

Köttbullens dag idag!
Idag passade vi på att fira köttbullens dag. Riktigt smarrigt blev det. 


Det här behöver du till 6 portioner:

Köttbullarna

600 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
2 ägg
2 msk sirap
1 msk dijonsenap
salt & peppar
1 msk smör & 2 msk olja till stekning

Potatismoset

1 kg mjölig potatis
ca 2 dl mjölk
1 msk smör
salt och peppar
Lite hackad färsk persilja

Såsen

5 dl visp- eller matlagningsgrädde
250 g champinjoner
1-2 msk kalvfond
2 msk lingonsylt
1-2 msk Maizena redning
Lite hackad färsk persilja

Gör så här:

Skala potatisen och låt koka i kastrull i ca 20 minuter beroende på storlek på potatisen.

Låt ströbrödet svälla i mjölken. Skala och finhacka löken. Stek löken mjuk i smör och låt svalna. Rör ihop alla ingredienser. Forma små fina bollar och stek i stekpanna.

Skölj, ansa och dela champinjonerna i mindre bitar, ungefär kvartar.
Låt sedan steka med en stund med köttbullarna när de börjar bli klara.

Tillsätt fond, grädde,lingonsylt och redningen ( tillsätt lite redning i taget till den tjocklek du vill ha på såsen). Salta och peppra och låt puttra en stund tills såsen börjar tjockna. Ha i lite hackad färsk persilja.

När potatisen kokat klart värmer du upp mjölken och smöret i en mindre kastrull. Häll av potatisen och vispa med med elvisp. Tillsätt sedan den varma mjölken och smöret lite i taget till önskad konsistens på moset. Avsluta med att blanda i lite hackad färsk persilja.

Servera köttbullarna med potatismos, sås och lingonsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanelbullens dag

En hembakad varm kanelbulle finns det inte mycket som slår och idag är det ju dessutom kanelbullens dag! Här hemma är det väldigt grått och ...